Barcelona posilnila obranu o Jordiho Albu

28.06.2012 Celý región

Madrid 28. júna (TASR) - Futbalový klub FC Barcelona rozšíril zadné rady o španielskeho reprezentanta, ľavého obrancu Jordiho Albu, ktorého odkúpil z Valencie. Alba má v defenzíve katalánskeho veľkoklubu, s ktorým podpísal zmluvu na 5 rokov, nahradiť Francúza Erica Abidala.

Prestupová čiastka predstavuje 14 miliónov eur. Dvadsaťtriročný obranca, ktorý je momentálne so španielskym národným tímom na európskom šampionáte, patrí medzi odchovancov barcelonskej futbalovej akadémie. Jeho prestup je podmienený úspešným absolvovaním zdravotných testov.

Barca hľadala spoľahlivého ľavého beka potom, ako bol Eric Abidal nútený podstúpiť transplantáciu pečene. Nie je pritom isté, či sa francúzsky reprezentant na ihrisko vráti. Alba sa "predviedol" v najlepšom svetle v drese Valencie a v októbri minulého roku debutoval za reprezentáciu v zápase proti Škótsku. Pôsobenie v národnom tíme sa ukázalo ako veľmi dobrý krok a od debutu nastúpil za Španielov už desaťkrát. Rodák z toho istého katalánskeho mesta ako barcelonský "strážca svätyne" Victor Valdes začal hrať v mládežníckych kategóriách Barcy, neskôr ho však uvoľnili a pôsobil na regionálnej úrovni v tíme UE Cornella. V sedemnástich rokoch však po ňom siahla Valencia.

Krajný obranca často využíva svoju výbušnosť a jeho prihrávky z krídla predstavujú pre súpera veľkú hrozbu, čo dokazuje aj na prebiehajúcom šampionáte. Vo štvrťfinálovom dueli proti Francúzsku "vymyslel" skvelú prihrávku na hlavu Xabiho Alonsa, ktorý otvoril skóre.

Informovala agentúra Reuters.
 

Vyberte región